Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BültenManşetler

Sarıaslan’dan SMA Hastalarının Sorunlarına İlişkin Soru Önergesi

Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan Nevşehir’de hayata tutunmaya çalışan çocuğumuz Yusuf Eren Gostak ve daha nice SMA hastası yurttaşımızın yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya önerge ile sorarak, TBMM Genel Kurulunda dile getirdiğini belirtti.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın T. C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96’ncı maddeleri uyarınca arz ederim. Saygılarımla. 24/10/2022

Sağlık Bakanlığının SMA TİP-1 hastaları için tedavi olarak karşıladığı Spinraza iğnesi tedavi olarak değil, kas yıkım sürecini uzatma olarak yapılmaktadır. Ama, ZOLGENSMA olarak bilinen ilaç bu hastalarda uygulanan tedavilerle eksik geni yerine tamamladığından başka bir doza ihtiyaç duymadan olumlu sonuçlar vermekte ve SMA hastası çocuklarımıza umut olmaktadır.

Bu ilacın bir kürünün fiyatı 2,1 milyon dolar. Bir ailenin, Zolgensma’yı uygulayabilmesi için yaklaşık 30 milyon lirayı bulması lazım, SMA hastalarının aileleri tarafından karşılanması mümkün değildir. SMA ilaçları SGK tarafından karşılanmalı ve tedavide kullanılan medikal malzemelere erişim ücretsiz sağlanmalıdır. Kriterleri karşılayamadığı için tedavisi yarım kalan hastaların tedavisine acilen devam edilmelidir. SMA’nın yükü sadece ailelere bırakılmamalı, Sağlık Bakanlığı üzerine düşeni yapmalıdır.

Bu bağlamda,

1- SMA TİP-1 hastaları için uygulanan gen terapisinin SGK tarafından karşılanması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

2- SMA hastalığının tedavisi için geliştirilen yöntemlerin desteklenmesi ve ülkemizde yapılması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

3- Ülkemizde çeşitli kampanyalarla toplanan paralardan SMA hastası çocuklarımızın da faydalanması için çalışmalarınız var mıdır.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu