Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

NEVÜ’de 2024 Macar-Türk Kültür Yılı Kapsamında ‘Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk’ Konulu Sergi Açıldı

Türkiye – Macaristan ilişkilerinin 100. Yıl Dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de, Macaristan’ın önde gelen çağdaş sanatçıların eserlerinin yer aldığı ”Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk” konulu sergi ve söyleşi programı düzenlendi.

NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi öncülüğünde Türkiye – Macaristan ilişkilerinin 100. yıl dönümü münasebetiyle NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Sanat Galerisi’nde düzenlenen söyleşi programı ve sergi açılışına; Nevşehir Valisi Ali Fidan, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göksel Şimşek, NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Müdürü Doç. Dr. Savaş Kurtuluş Çevik, sanatseverler, davetliler, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Burcu Özer, Doç. Dr. Emre Üstün ve Arş. Gör. Dr. Furkan Başalan’ın müzik dinletileriyle başlayan programın açılışında birer konuşma yapan NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Müdürü Doç. Dr. Savaş Kurtuluş Çevik ve Küratör Kemal Orta, Türkiye – Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında NEVÜ ev sahipliğinde düzenlenen sergi ve söyleşi programının önemine dair katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye ve Macaristan İlişkilerinin 100. Yıl dönümü münasebetiyle böylesi önemli bir programa ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Aktekin, üniversite olarak ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklere büyük önem verdiklerini söyledi.

Aktekin, “Türkiye ve Macaristan İlişkilerinin 100. Yıl Dönümü dolayısı ile bugün aramızda bulunan Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Macaristan’ın önde gelen sanatçılarını üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum.  Türkiye ve Macaristan arasında 100 yıldır devam eden dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi adına 2024 yılı iki ülke arasında karşılıklı olarak “Macar – Türk Kültür Yılı” olarak ilan edildi ve ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak bugüne kadar ulusal ve uluslar arası sanatçılarımızın katılımlarıyla birçok etkinliğe ev sahipliği yaptık. Bugün ise üniversite olarak Türkiye ve Macaristan İlişkilerinin 100. Yıl dönümü dolayısıyla Macar sanatının önde gelen isimlerin eserlerinin yer aldığı sergi ile söyleşi programı için bir araya geldik” diye konuştu.

Nevşehir Valisi Ali Fidan “Türkiye ve Macaristan ilişkilerinin 100. Yılı dolayısıyla ülkemiz genelinde birçok etkinlik olacak. Bunlardan birisini de bugün üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Tarihi ve kültürel bağlarımız olan Macaristan bize Avrupa Birliği’nde destek veren önemli ülkelerden birisi. Elbette bu ilişkilerin halk düzeyinde de hızla ilerlemesi ve büyümesi sanat, kültür, edebiyat ve şiir gibi alanlarda yapılacak ortak etkinliklere bağlı. Açılışını yapacağımız serginin ve söyleşi programının da bu anlamda büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye ile Macaristan arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere değinen Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise, kültürel etkileşimin de her iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkılarda bulunduğunu belirtti. Matis bu doğrultuda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bilimsel ve kültürel programın büyük önem arz ettiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, katılımcılar ile birlikte Macaristan’ın önde gelen çağdaş sanatçılarından Frigyes König, İstvan Orosz, Robert König, Sandor Krizbai ve Tamas Konak’ın farklı disiplinlerden Anamorfoz tasarım- Resim – Baskıresim – Enstalasyon gibi yaklaşık 50 eserinin yer aldığı ”Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk” konulu serginin açılışını gerçekleştirdi.

Program, Macaristanlı konuk sanatçılar Frigyes König ve İstvan Orosz tarafından güncel sanat üzerine gerçekleştirilen söyleşi programı ile sona erdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu