BölgeManşetlerSiyaset

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan yaptığı yazılı açıklama da, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önerisini paylaştı.

Aşağıdaki sorularımın T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98. ve T.B.M.M. İç Tüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.

Küreselleşen dünyada dördüncü kuvvet olarak kabul edilen medyanın önemli ayaklarından biri olan yazılı basın, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla beraber, tiraj kaybetmiş, reklam gelirlerinde büyük azalma meydana gelmiştir. Buna ek olarak, dalgalanan kurla birlikte maliyetler artmış birçok gazeteci işsiz kalmıştır. Kamu yararı için kendi canını ailesini riske atan gazeteciler pandemi sürecinde hiçbir destek alamamış, üstüne üstlük aşı için de öncelikli gruplar arasında yer almamıştır. Belli medya kuruluşlarının resmi kurumlara kuruluşlara abone edilmesi ile ayrıcalıklı yandaş basın desteklenmiştir.

Eşitlik adalet ve demokrasi için yalnızca iktidara yakın olanlar değil tüm basın kuruluşları desteklenmelidir. Bir diğer önemli sorun Anadolu basınından istenen “borcu yoktur” yazısıdır. Zaten borcu tavan yapmış olan Anadolu basını, bu nedenle zor duruma düşürmektedir.

Medya kurumlarının uzun zamandır çıkmasını talep ettiği internet yasası artık acilen çıkarılmalıdır. İnternet medyasında “ağzı olan konuşuyor” deyimi “parmağı olan yazıyor” şekline dönüşmüştür. Üstelik kasıtlı yalan yanlış haberlerin hukuki bir yaptırımı yoktur. Bugün manşetlerde görülen asılsız bir haberin ertesi gün, ancak kısa bir kupür ile düzeltildiği habercilik anlayışı, etik kabul edilemez. Paylaşılan yalan bir haberin nelere mal olduğunu gözler önüne seren binlerce örnek bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Halkımızın bilgiye erişimini sağlayan, gece gündüz demeden sağlıklı-sağlıksız ortamlarda ve zor şartlar altında kamu yararı için çalışan gazetecilerimizin öncelikli olarak aşılanmaları sağlanacak mıdır?

2- Zor bir süreç yaşayan gazeteciler, pandemi desteklerinin dışında bırakılmıştır. Gazetelere, TV ve Radyolara faizsiz destek kredisi verilecek midir?

3- Basın ilkelerine uygun şekilde görevlerini yapanların dışında, merdiven altı habercilikle birlikte şantaj ve asılsız haberlerle gündem yaratan internet medyasının birbirinden ayrılması adına bir çalışmanız var mıdır?

4- İnternet Gazeteciliği Yasası’nı çıkaracak mısınız?

5- Anadolu Basınından talep edilen “borcu yoktur” yazısının kaldırılması için çalışmanız var mıdır?

6- İşsiz kalan gazetecilerimizle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

7- Gazetecilerin SGK primlerinde indirime gidilecek bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

8- Kağıt, kalıp, mürekkep fiyatlarındaki KDV oranında bir indirime gidilmesini düşünüyor musunuz?

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu