BölgeManşetler

NEVÜ Hemşirelik Bölümü Tarafından “Hemşirelik Haftası Etkinliği” Düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Çevrim içi düzenlenen etkinliğe; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Rektör Yardımcısı ve Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Nevşehir Devlet Hastanesi hemşireleri, üniversitenin akademik ve idare personeli ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan NEVÜ Rektör Yardımcısı ve Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, “Günümüzde yaşanan Covid-19 pandemisi ve yaşadığımız asrın felaketi olarak tanımlanan deprem hemşirelik mesleğinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Sağlık ekibi içinde hemşireler gerek yoğun bakımlarda, gerek kliniklerde gerekse sahada hep en ön planda yer almaktadır” sözleri ile hemşirelik mesleğinin önemine değindi. Öztürk konuşmasını, “Hemşirelik Mesleğine gönül vermiş, sağlık sisteminin vazgeçilmez elemanlarından biri olan değerli hemşirelerin hak ve taleplerinin gerçekleşmesi dileğiyle Hemşirelik Haftasını kutlar, sağlıklı günler dilerim” sözleriyle tamamladı.

Açılışta konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise, “Biz Türkiye’nin önemli ve saygın sağlık bilimleri fakültelerinden birisine sahip bir üniversite olarak, Türk sağlık sistemi için de önemli hemşireler yetiştiriyoruz. Sağlık, eğitimle birlikte insanlık tarihinin en eski ve en önemli mesleklerinden birisi. Dolayısıyla bizim kültürümüzde de sağlıkla ilgili hizmetleri yürüten meslekler kutsal olarak kabul edilmiştir. Bu doğrultuda NEVÜ olarak, hemşire adayı öğrencilerimizin teorik eğitimlerinin yanı sıra uygulamalı eğitimlerini de en iyi şekilde almaları için Sağlık Bakanlığımız, hastanelerimiz ve ilgili birimlerle iş birliği yapıyoruz” dedi.

Aktekin devamında “Son yıllarda dünya ölçekli yaşadığımız pandemi ve arkasından da ülke olarak 11 ilimizi etkileyen deprem süreci bize, sağlık çalışanlarının ne kadar hayati bir iş yaptığını ve ne kadar kutsal bir misyona sahip olduklarını bir kez daha gösterdi. Ayrıca kendi özel hayatlarından feragat ederek insanların hayatlarını kurtarmak için ne kadar fedakarca çalıştıklarını bir kez daha gördük. Bu anlamda tüm sağlık çalışanlarına olduğu gibi tüm hemşirelerimize de toplum olarak büyük bir minnet borçluyuz” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacıların yer aldığı programa geçildi. Programa Nevşehir UMKE İl Sorumlusu Hemşire Hasan Doğan “UMKE Görevlisi Olarak Afet Deneyimi” başlıklı sunumu ile katıldı. Konuşmasını UMKE’yi tanıtarak başlayan Doğan, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde bölgeye ulaşma aşamasından ve bölgedeki deneyimlerinden birçok kesit aktardı. Doğan konuşmasını UMKE ekibi raporunda yer alan milli yas da ilan edilen bu gibi afetleri yeniden yaşanmamasıyla dileğiyle tamamladı.

Programa “Afetler ve Hemşirelik Yaklaşımı” başlıklı sunumu ile katılan Gazi Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Ayaz Alkaya ise afeti tanımlayarak, afete hazırlıklı olmanın önemine vurgu yaptı. Alkaya 2011 yılı Van depremi, 2020 yılı İzmir depremi ve bu yıl yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depreminin etkilerinden söz etti.  Alkaya “Afet özel bir durumdur ve afet yönetimi sağlık ekibinin tüm üyelerinin işbirliğini gerektirir. Hemşirenin afet yönetimine ilişkin temel bilgi ve becerilere sahip olması, afetin tüm aşamalarında rollerini ve yetkinliklerini yerine getirmesi önemlidir. Bir afetin farklı aşamalarında hemşire liderlik ve rehberlik sağlayarak, halkın sağlığını koruyabilir ve ölüm oranlarını azaltabilir” diyerek afet sırasında (ilk 72 saat) ve afet sonrasında (72 saatten sonra) hemşirenin rolü ve önemine değindi. Alkaya, “Dünyada afet olaylarının artması her ülkeyi doğal afetler de dahil beklenmedik olaylarla yüzleşmeye hazır olması konusunda uyarmıştır. Bu nedenle önleme, hazırlık, müdahale ve iyileşme aşamalarında uygun afet yönetiminin oluşturulması esastır. Afet yönetiminde hemşirelerin temel bilgi ve becerilere sahip olmaları ve afetin tüm aşamalarında rollerini ve yetkinliklerini yerine getirmeleri önemlidir” diyerek sözleri tamamladı.

Kayseri Şehir Hastanesi, Plastik Cerrahisi Kliniğinde sorumlu hemşire olarak görev yapan Hemşire Eda Dursun ise etkinliğe “Hastanede Çalışan Bir Hemşire Olarak Afet Deneyimi” başlıklı sunumu ile katıldı. 6 Şubat depreminde hastane deneyimlerini katılımcılar ile paylaşan Dursun, konuşmasında hastaların tanı ve tedavi sürecine de yer verdi. Bu süreçte multidisipliner yaklaşımın önemine vurgu yapan Dursun, hemşire olarak deneyim sırasında zorlandığı noktalardan örnekler verdi. Dursun “Klinik sorumlu hemşiresi olarak diğer hemşirelerden daha güçlü ve daha sağlam durmak zorundaydım. Hasta odasında hasta ile konuşurken duygularımızı bastırıp hemşire odasında gözyaşlarımızı tutamadığımız anlarımız oldu. Güçlü olmak adına ‘Evet yaşandı evet çok ağır hastamızın yaşadıkları ama şu an onun bizlere ihtiyacı var işimize odaklanalım’ diyerek birbirimize desteklerde bulunduk. Bu benim meslek hayatımın ilk deprem deneyimi oldu ve yüzyılın afetiydi bu. Umarım insanlık bir daha böyle bir afetle karsı karşıya kalmaz” diye konuştu.

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Şenay Şermet Kaya’nın yaptığı program, konuşmaların ve soru-cevap bölümünün ardından teşekkür belgelerinin sunulması ile sona erdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu