Manşetler

NEVÜ Gerçekleştirdiği Etkinliklerle Öğrencileri Güray Müze’de Çömlek Sanatı ile Buluşturuyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü tarafından etkinliklerin de gerçekleştirildiği Güray Müzede, öğrenci çalışmalarını içeren sergilerin yanı sıra çalıştay, sempozyum gibi bilimsel ve kültürel etkinlikler de müze işbirliğinde mekânsal olarak da müzede gerçekleşiyor.

Hem Avanos’un çömlek sanatı üzerine gelişmiş iş gücü, hem de çömlek ustalarının varlığı, öğrencilere yerinde uygulama yapma imkânı da tanıyor. NEVÜ, Güray Müze ile proje işbirliği yaparak bir uygulama merkezi imkânı sunarken, uygulama alanını atölyelerle birleştiren bir üniversite olarak Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında olma özelliğini de koruyor.

Güzel Atlar Ülkesi Kapadokya’da, Hititlerden günümüze uzanan çömlekçilik geleneği Güray Müze’de devam ediyor. Milattan önce 5000-7000 yıl öncesine uzanan eserler, medeniyetin “hafıza kartı” niteliğini taşıyor. Nevşehir’in Avanos ilçe sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulan, teşhir salonları, sosyal etkinlik alanları ve diğer hizmet birimleri ile kaya oyma yapı olarak yerin 20 metre altında bin 600 metrekarelik bir alana inşa edilen Güray Müze, mimari yapısı ve konsepti ile dünyanın ilk ve tek kaya oyma yeraltı seramik müzesi olma özelliğini taşıyor.

Güray Müze 5 nesil çömlekçilik yapan ailenin tarihi mirasını da günümüze taşıyor. Kültür bakanlığı onaylı müzenin oluşması fikrine ev sahipliği yapan, aynı zamanda müze sahibi de olan Mustafa Güray Tüysüz, 25 yıl önce oluşturduğu fikir doğrultusunda kıymetli eserleri bir araya getirdiklerini söylüyor.

Girişinde sergi salonu bulunan müze, her 15 günde bir değişen sergilerle, seramik, heykel, resim sanatçılarının sergilerini sanatseverlerle buluşturuyor. Tarihi eserlerin sergilendiği bölümde, en yaşlı eser M.Ö. 5000-7000 sene öncesinden günümüze geliyor. İkinci salonda ülkemizdeki ünlü seramik sanatçıları tanıtılıyor.

Bir proje niteliğinde olan müze eserlerin tamamlanmasıyla geçmişte nelerin yapıldığı ve gelinen son noktanın neler olduğu sorusuna da medeniyeti yansıtan eserlerle cevap veriyor. Müze ayrıca 400 kişiye kadar yemek toplantı ve müzik konseri yapılan bir fuaye alanı niteliği de taşıyor. Türkiye’de ilk defa seramik eserleri bir araya toplayan müze, 7 bin yaşında eserlerle şehrin adeta hafıza kartı niteliğini taşıyor.

Müze sahibi Mustafa Güray Tüysüz önümüzdeki dönemlerde müzenin kendini büyütüp vakıflaşması fikrinde de olduklarını söylüyor. Müze ile ilgili planlarını paylaşan Tüysüz, hedeflerinin müzeyi 5 bin metrekareye çıkarmak olduğunu ifade ediyor. Hedeflenen alan ile Avrupa ve dünyadaki kardeş müzelerle ortak etkinliklerin yapılması, sektör paydaşlarıyla halkın ve öğrencilerin iletişiminin sağlanması, müzenin yanı sıra bulunan mekânın bir okul niteliği taşımasının da hayalleri arasında olduğunu belirtiyor. Müzeye dair en büyük tanıtımın ziyaretçi memnuniyeti olduğunu ifade eden Tüysüz, daha önce birçok uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yapan Güray Müze’nin TRT aracılığıyla da hem ulusal hem de uluslararası düzeyde müze ve tarih tutkunlarıyla buluştuklarını ifade ediyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu