Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

‘Hünkar Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği’ NEVÜ’de Gerçekleştirildi

UNESCO tarafından ve T.C. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2021 yılının ‘Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’ ilan edilmesi münasebetiyle ‘Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yılı’ anma etkinlikleri kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Türk Tarih Kurumu işbirliğinde ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği’ düzenlendi.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği’nin açılışına; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, İlçe Kaymakamları ve davetliler katıldı.

Türk Tarih Kurumu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) işbirliğinde ve NEVÜ ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin “ Tasavvuf Geleneğinde, büyüklerin isimleri anıldığı zaman orda bereket ve rahmet olur derler. Bu yıl da bakanlığımızla birlikte Hacı Bektaş Veli’nin 750. Yıldönümünü anıyoruz. Bugün Anadolu irfanına katkı sağlanan bir gün. Ortak tarihimizi, kültürümüzü, milli mücadele ruhumuzu diri tutmak ve gelecek nesillere aktarabilmek gerekiyor. Bu kültürün önemi nedir onu anlatmak istiyorum. Hünkârın yaşadığı dönemde birçok zorluk olmasına rağmen, hünkâr barışı, kardeşliği temsil etmiş bu dünyanın her tarafına dağılmış. Şu an burada 8 ülkeden misafirlerimiz var 4 oturum şeklinde sürecek bu özel gün için, Bakanlığımızla görüşmemiz neticesinde biz bu manevi değer kazanını yeniden kaynatalım dedik. Bu kültürü yeni nesle aktarmamız gerekiyor. Yeni nesil çocuklarımız modern çağın çocukları bu kültürü ne kadar taşıyor bunu da gözlemlemek gerek. Tasavvufta, gönül önemli, can mukaddestir” dedi.

Prof. Dr. Semih Aktekin: Türk Kültürü Kendine Işık Olacak Birçok Değerli İsim Yetiştirmiştir. Bunlardan Birisi de Hacı Bektaş Veli’dir.

Programa ev sahipliği yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ise “Bilindiği üzere hem UNESCO tarafından hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın yayınladığı kararname ile 2021 yılı Hacı Bektaş Veli Anma Yılı  ilan edilmiştir. Bu münasebetle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak hazırladığımız program çerçevesinde 2021 yılı boyunca birçok önemli etkinliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Bugün burada yine çok kıymetli bir etkinlik için; Türk Tarih Kurumu ile işbirliği içinde gerçekleştirmekte olduğumuz “Hünkar Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği” vesilesiyle bir arada, hazır bulunuyoruz. Öncelikle gerçekleştirmekte olduğumuz sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.

Sempozyum boyunca sosyal bilimlerin farklı disiplinlerden hocalarımız, uzmanlar,  araştırmacılar bildiriler sunacak.  Değerli çalışmaların yer aldığı bu bildirilerden katılımcıların verimler alacağına inanıyorum. Sizlerin sorularınızla ve katkılarınızla bu bildiriler tamamlanarak yayımlanacak. Bu vesileyle katılımları ve yüksek katkıları nedeniyle başta Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere Sempozyumun düzenlenmesinde ve icrasında emeği geçen, bizzat katılarak bizleri onurlandıran herkese huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum.

Bir milleti millet yapan temel unsurların başında kültür yer almaktadır. Kültür,  toplumun kimlik kazanmasında toplumsal değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Türk Milleti kendi kültürel değerlerini zenginleştiren tarihte birçok kıymetli  kişilik yetiştirmiştir. Bunlardan birisi de topluma öğretileriyle yol gösteren, bir ışık gibi milleti aydınlatan Hacı Bektaş Veli’dir.

Adını, ekol olmuş bir düşünce insanı olan Hacı Bektaş Veli’den alan üniversitemizin; akademik olarak Hacı Bektaş Veli’nin eserlerini, dünya görüşünü ve günümüze olan etkilerini araştırmak ve elde ettiği araştırma sonuçlarını paylaşmak en önemli amaçları arasındadır.

Bu amaç doğrultusunda ve Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’nın ruhuna uygun olarak Hacı Bektaş Veli’nin kişiliği, yaşamı, düşünce dünyası, eserleri, öğretileri, yaşam ilkeleri, bunların çağrışımları ve günümüze etkileri gibi konuları kapsayan,  hazırladığımız program çerçevesinde; “Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitümüz marifetiyle “Çevrimiçi Panelller Serisi”, Güzel Sanatlar Fakültemiz Seramik ve Cam Bölümü tarafından “Birlik ve Hoşgörü” Temalı Uluslararası Davetli Çevrimiçi Karma Seramik ve Cam Sergisi, NEVÜ akademisyenleri tarafından “Hacı Bektaş Veli Felsefesinin İnanç, Ahlak, Hoşgörü, Sevgi, Saygı ve Barış Öğretilerine Katkıları” konulu söyleşi, Fen Edebiyat Fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Alevilik ve Kurban” ve “Klasik Türk Şiirinde Hacı Bektaş Veli ve Bektaşilik” konulu konferanslar, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir Belediyesi işbirliğinde “Hacı Bektaş Veli Anma Yılı Resim Yarışması, NEVÜ Damat İbrahim Paşa Yerleşkesi içerisinde 1 milyon metrekare alan üzerinde ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hatıra Ormanı’ gibi bir çok önemli etkinliği gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

Hacı Bektaş Veli 13. yüzyıla damgasını vuran ve kendinden sonraki kuşağa da düşünceleriyle büyük etki bırakan önemli bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek düşünce dünyası gerekse inanç önderliği bakımından toplumumuza örnek teşkil eden bir kişiliktir. Hacı Bektaş Veli sadece Anadolu coğrafyasında değil, Balkan coğrafyasında da saygıyla anılan bir önder konumundadır.

Milletimizin kültür değerleri arasında seçkin bir yeri olan ve topluma öğretileriyle yol gösteren Hacı Bektaş Veli, Anadolu’da yaktığı hakîkat çerağı ile çevresindeki insanlara tasavvufun esaslarını anlatmıştır. “İnsan-ı kâmil” olmanın, Hak’ka ulaşmanın, dört kapı kırk makamdan geçerek hakîkata kavuşmanın yollarını yetiştirdiği talebelerine öğretmiştir. Bir taraftan İlahî aşkı kalplerinde duymaya başlayan, diğer taraftan da nefislerinin arzularına tutsak olmamayı öğrenen dervişler, hakîkat ehlinin davranışlarını göstermişlerdir.

“Ara, bul” ,“Bir olalım, iri olalım, diri olalım”, “Her ne arar isen, kendinde ara”, “Eline, diline, beline sahip ol”, “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır”, “İlim beşikte başlar, mezarda biter” gibi üniversitemizin de slogan olarak kullandığı Hünkar’ın veciz sözleri bugün de tüm insanlığı aydınlatmaya devam etmektedir.

Hacı Bektaş Veli’nin eserleri, dünya görüşü ve günümüze olan etkileri gibi hususların ele alınacağı  “Hünkar Hacı Bektaş Veli Sempozyumu ve Anma Etkinliği”nin başarıyla gerçekleşmesi, bilim dünyasına, ülkemiz ve dünya kültürüne katkı sunmasını diliyor; başta Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı olmak üzere, Yürütme Kurulu Üyelerine, Bilim Kuruluna ve oturum başkanlıklarına, bildiri sunan bilim insanlarına, Sempozyumun düzenlenmesinde ve icrasında emeği geçenlere, bizzat katılarak bizi onurlandıran herkese, şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyor, hepinize tekrar “hoş geldiniz” diyorum. Saygılarımı sunuyorum.” diye kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran da konuşmasında “Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri kapsamında bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Ayrıca bizler Hacı Bektaş Veli’nin felsefesinin tohumlarını serptiği, büyüttüğü, yeşerttiği topraklarda olmak da onu kendi adındaki üniversitesinde de anmak ayrıca mutluluk meselesi. Büyük bir gönül insanı olarak Hünkâr Hacı Bektaş Veli, nefret yerine sevgiyi koyarak tüm insanlığa yaşadığı döneme ve günümüze ışık tutmuştur. “İncinsen de incitme, ilimin ışığında gidilmeyen yolun sonu karanlıktır”. “Eline beline diline sahip ol sözleriyle de her daim yolumuza ışık olmuştur” dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel,  “Bu anlamlı günde Hünkârı rahmetle anıyoruz 750. Yılında, sevgi, barış, kardeşliği bir kez daha andığımız bu günde bu sempozyuma ev sahipliği yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne Türk Tarih Kurumuna şükranlarımı arz ediyorum. Türk kültürü birçok şahsiyet yetiştirmiştir. Bunlardan biri de Hacı Bektaş Velidir. 13. yy. damgasını vuran, kendinden önceki kuşağa da geleneğini hissettiren, toplumumuza örnek teşkil eden yapıya sahiptir” derken İslam düşünü ve Anadolu erenlerinin temsilcisi Hacı Bektaş Veli felsefesinin hala bu topraklarda yeşeriyor olmasının gurur verici olduğunun altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan: Hacı Bektaş Veli, 750 Yıl Öncesinden Günümüze Işık Tutuyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ,konuşmasına Türkiye’nin birçok şehrinde meydana gelen orman yangınlarına değinerek başlarken, “Son bir haftadır ülkemizde ciddi yangınlarda mücadele ediyoruz. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte bakanlığımızın tüm ekibi Ege bölgesinde. Geçen hafta başlayan yangınlar münasebetiyle Marmaris’te idik. Millet olarak içimiz yanıyor. O ana kadar “Can yanar” denince kendi canımı düşünürdüm ama şimdi başkalarının canı yandığında da canım yanıyor. Her bir ağaç bir can. Nasıl yandı içimiz. Hacı Bektaşi Veli’nin sözünü anımsadım: “Dostumuz ile yaralanıp kanarız” Dostumuz sadece insanlar değil bu ekosistem içinde ne varsa dostumuz ve dostlarımızın acısı içimizde. Her nefeste aşk ile yaratanı anarız. Birlik olmak lazım. Eren olabilmek için hem insanlar arasında hem de kâinatın arasında birlik olmak lazım.  Hacı Bektaş Veli’yi Hak’ka yürüyüşünün 750. yılında kendisini rahmetle anıyoruz” dedi. Hacı Bektaş Veli’nin 4 kapı 40 makam felsefesini de anlatan Demircan, “Hünkâr, içinde geçtiğimiz döneme de 750 yıl öncesinden ışık veriyor. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyum oturumlarına geçildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu