BölgeManşetler

NEVÜZÜM’den Acıgöl İlçesi’ne Teknik Ziyaret

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Üzüm Yetiştiriciliği ve Bağcılık Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (NEVÜZÜM), Nevşehir’in Acıgöl İlçesi’ne teknik ziyarette bulundu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Üzüm Yetiştiriciliği ve Bağcılık Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (NEVÜZÜM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ata Eskin ve Arş. Gör. Dr. Mualla Keten saha tarama çalışmaları ve üniversite-üretici buluşmalarının devamı kapsamında, Nevşehir’in Acıgöl İlçesi’nde Acıgöl Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aktaş ve üreticileri ziyaret etti. Ziyaretlerinden dolayı akademisyenlere teşekkürlerini dile getiren Başkan Mehmet Aktaş, bazı bağ alanlarının durumunu ele almak üzere akademisyenlerle ve bazı üreticilerle birlikte bağ alanlarını gezdi.

NEVÜZÜM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ata Eskin ve Arş. Gör. Dr. Mualla Keten, teknik amaçlı bağ alanlarında tespit ettikleri; külleme, bağda ölü kol hastalığı, salkım güvesi, bağ yaprakuyuzu ve bağ yaprakpiresi gibi hastalık ve zararlıların yaprak, sürgün, gövde ve meyvede oluşturdukları semptomları üzerine uygulamalı olarak üreticilere sahada eğitim verdi.  Ayrıca üreticilerin bağ alanları yakınında yetiştirdikleri elma, armut ve ayva ağaçlarında meydana gelen kurumaların nedeni konusunda gerekli inceleme yapılarak, kurumaların nedeninin elma, armut ve ayva ağaçlarında bakteriyel bir hastalık etmeni tarafından kaynaklanan ateş yanıklığı hastalığı olduğu üreticilere anlatıldı. Bazı elma ağaçlarında armut kaplanı zararlısı da tespit edilerek, sahada gözlemlenen tüm bu hastalık ve zararlı etmenleri konusunda gerekli olan mücadele yöntemleri üzerine üreticilere bilgi verildi.

Son olarak, bazı bağ alanlarında bulunan asma yapraklarında tarım ilacı kaynaklı fitotoksik etkiler (ilacın homojen olarak bitkilere uygulanamaması, gereğinden fazla ilacın teknik arızalardan dolayı bitkilere uygulanması, ilaçlama tankının iyice temizlenememesi ve bir önceki ilaçlamadan kalan tarım ilacı kalıntılarından (herbisit kalıntıları gibi) kaynaklanabilmektedir) gözlemlenmiş olup, yapılması gereken işlemler hakkında üreticiler bilgilendirildi.

Ziyaret sonunda NEVÜZÜM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ata Eskin ve Arş. Gör. Dr. Mualla Keten misafirperverliklerinden dolayı, Acıgöl Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aktaş’a, Mustafa Doğan’a ve üreticilere teşekkür etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu