Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

TES Başkanı: “Rektörler Tüm Üniversite Çalışanlarının Demokratik İradesiyle Seçilsin!”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Nevşehir’de üniversitelerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Üniversitelerde rektör atama usulünü eleştiren ve şu anki yöntemle bir keyfiyet söz konusu olduğunun altını çizen Geylan, “Maalesef üniversitelerimizde bir keyfiyetin söz konusudur. Bunun başında ise rektör atamaları gelmektedir. Hatırlanacağı gibi Türk Eğitim-Sen olarak rektör seçim usulünü doğru bulmuyorduk ve bu konuda eleştirilerimizi dile getiriyorduk. Eski usulde 4 yılda bir rektör seçimleri yapılırdı. Buna göre yardımcı doçent ve üzeri akademisyenler oy kullanır, sandıktan çıkan ilk 6 aday YÖK’e gönderilir ve YÖK bu 6 adaydan 3 tanesini Cumhurbaşkanı’na sunardı. Ardından Cumhurbaşkanı atama yapardı. Bu usulü Türk Eğitim-Sen olarak eleştirerek, bütün üniversite çalışanlarının iradesinin sandığa yansıdığı ve sandıktan birinci çıkan ismin rektör olarak atandığı bir seçim usulünün getirilmesi gerektiğini sık sık vurgulardık. Çünkü üniversitelerimiz, her alanda olduğu gibi demokratik anlayışın yerleşmesi ve demokrasinin içselleştirilmesi anlamında da toplumumuzda lokomotif görevini görmelidir. Rektör seçimleri de demokrasinin tam anlamıyla yaşanıldığı, hissedildiği ve bütün çalışanların iradesinin sandığa yansıdığı bir usulle yapılmalıdır derdik. Ama şimdi bunu da kaybettik. Seçimler hak getire! Bir takım lobilerin, grupların lojistiğiyle atama süreci yürütülüyor. Bu üniversitelerimize yakışmayan bir durum” diye konuştu.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın akademik yıl açılış programında yaptığı konuşmasında ‘yönetimde liyakat’ vurgusuna dikkat çeken Geylan, “İşte tam bu noktada Türk Eğitim-Sen olarak Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği şekilde yönetimde liyakatin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bunun da yolu üniversite çalışanlarının iradesi ile yürütülecek olan bir rektör seçim usulüdür” dedi.

Akademik yeterlilik sağlamış tüm akademisyenlerimize kontenjan sınırı olmaksızın doçentlik ya da profesörlük kadrosu tahsis edilmesidir.

Akademik kadro tahsisinde yaşanan sorunlara vurgu yapan Geylan, kadro tahsisinin adeta üniversite yönetimlerinin ulufe aracı haline getirildiğini söyledi. Bu durumun kabul edilemeyeceğini ifade eden Geylan, “Akademik yeterlilik sağlamış her bir akademisyenimizin artık kontenjan, kota, kadro sıkıntısı yaşamaması gerekir. Şartları sağlamış olan er bir akademisyene doçentlik kadrosu da, profesörlük kadrosu da verilmelidir. Burada tek kriter, bilimsel ve akademik olarak yeterlilik olmalıdır. Başka kritere gerek yoktur! Bu noktada Türk Eğitim-Sen’in talebi, akademik yeterlilik sağlamış tüm

akademisyenlerimize kontenjan sınırı olmaksızın doçentlik ya da profesörlük kadrosu tahsis edilmesidir” dedi.

50/d statüsünde görev yapan akademisyenlerimizin mutlaka iş güvencesi sağlanmalıdır.

50/d statüsünde görev yapan araştırma görevlilerinin gelecek kaygısı taşıdığını söyleyen Geylan, “Bu arkadaşlarımız henüz akademik hayatlarının başında gelecek kaygısı ile görev yapıyorlar. Doktoralarını tamamlıyorlar ama sonrası ne olacak belli değil. Ekmek kaygısı, iş kaygısı yaşayan genç bir akademisyenden nasıl bir bilimsel üretim bekliyoruz ki? 50/d statüsünde görev yapan akademisyenlerimizin mutlaka iş güvencesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

İdari personelin tayin sorunu çözülmelidir.

Üniversite idari personelinin de çok ciddi sıkıntıları bulunduğunu söyleyen Geylan, “İdari personelin eş durumundan mazeret tayin hakkı dahi bulunmamaktadır. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ı ziyaretimde kendisine sunduğum kapsamlı raporda tayin sorununa özellikle vurgu yapmıştım. Bütün üniversitelerde uygulama birliğini sağlayacak bir tayin nakil yönetmeliğinin çıkarılmasını talep ettik. Bu olmuyor ise eş durumundan tayin hakkı verin, bu da olmuyor ise becayiş hakkı verin, muvafakat zorunluğunu kaldırın dedik. Örneğin; Nevşehir Üniversitesinde çalışıyorsunuz Yozgat’ta Üniversitesi’ne tayin istediniz. Ama rektör ‘muvafakat’ vermiyor. Bari muvafakat zorunluluğunu kaldırın.

Şunu da ifade edelim ki, diyelim ki bir üniversitede rektör değişiyor, Genel sekreterini, yardımcısını, daire başkanını, şube müdürünü dışarıdan getiriliyor. Bu durum yıllarca üniversiteye emek veren, üniversitenin hafızası olmuş, kurum kültürünü içselleştirmiş personele hakarettir. Üniversite yönetimlerinde kendini yetiştirmiş idari personelin önündeki engeller kaldırılmalıdır” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu