Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ManşetlerÜrgüp Haberleri

1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali Yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörlüğü, NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM), Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Belediyesi iş birliği ile düzenlenen ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’, Geçit Alayı yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı.

Geçit alayı yürüyüşü ve açılış törenine; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Furkan Feralan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Bahattin Murat Yakın, İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, NEVKAM Müdürü Prof. Dr. Adem Öğer, Nevşehir il protokol üyeleri, ilçe kaymakamları ile belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör firma temsilcileri, NEVÜ akademik ve idari personeli, öğrenciler ve Nevşehir halkı katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları ile Aziz Şehitlerimizin hatıralarına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan açılış töreninde NEVKAM ve festival etkinlikleri hakkında bilgi veren NEVKAM Müdürü Prof. Dr. Adem Öğer, bölgenin kültürel mirasını toplumun geneli ile paylaşmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla NEVÜ Rektörlüğü öncülüğünde ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ni düzenlediklerini söyledi.

Konuşmasında; insanlığın varlığını sürdürmesinin biyolojik çeşitlilik, insanlığın kültürel çeşitliği ve jeolojik çeşitliliğe bağlı olduğunu ifade eden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,  Kapadokya’nın ve peri bacalarının da bu jeolojik çeşitliliğin eşsiz bir örneği olduğunu söyledi. UNESCO tarafından Kapadokya’nın somut ve somut olmayan dünya mirası olarak kaydedildiğini ifade eden Oğuz, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi UNESCO nezdinde çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Gerek ‘2021 yılı Hacı Bektaş Veli Anma Yılı’ gerekse somut ve somut olmayan kültürel miras konusunda çok ciddi çalışmalar var.  Bu festival de kültürel mirasın topluma yayılması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünden oldukça değerli. Tüm bu çalışmalarından dolayı NEVÜ’nün Değerli Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, bölgenin ve şehrin gelişimine önemli katkı sağlayan somut ve somut olmayan kültürel mirasın önemini vurgulayarak bu mirasın gerek turizm gerekse diğer alanlarda katma değere dönüşeceğine değindi. Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, “Malum olduğu üzere üniversiteler akademik yılın sonunda öğrencilerin motivasyon kazanmaları ve yorgunluklarını atmaları amacıyla bahar şenlikleri düzenler. Biz de ‘bahar şenliği’ konseptini içinde sanat, kültür ve sporun yoğun olarak yer aldığı bir formatta hazırladık. Bu kapsamda Kapadokya Bölgesi’nin somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını tanıtmak, bu unsurları ekonomik katma değere dönüştürmek, bölgenin yaratıcı aktörlerini keşfetmek ve potansiyellerini geliştirmek amacıyla 1-3 Haziran 2022 tarihlerinde ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ni gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda gelenekselleşerek Üniversite-Şehir bütünleşmesinde önemli bir işlev görecek olan Festival’de; bölgenin şair, yazar ve ressamlarından geleneksel meslek ustalarına, spor turnuvalarından çeşitli ödüllü yarışmalara ve tiyatral gösterilerden konserlere kadar geniş kapsamlı bir içerik yer alıyor.

Bu değerli festivalin gerçekleşmesinde katkı ve desteklerinden dolayı, başta Nevşehir Valimiz Sayın İnci Sezer Becel’e, Nevşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Savran’a, yoğun programı arasında bizleri yalnız bırakmayıp etkinliğimize gelen Sayın Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e, ilçe ve belde belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Ticaret Borsamız, Ticaret Odamız, Kızılay yöneticilerimize, festivalimizin maddi yükünü karşılayan, sponsor olan şehrimizin çok değerli iş insanlarına katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’mizin hayırlı ve verimli geçmesi dileğiyle saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin selamını getirdim. Hayırlı mübarek olsun” diyerek sözlerine başlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de, “Rektörümüzün öncülüğünde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi çok kıymetli etkinlikler gerçekleştiriyor. Kendilerine özellikle teşekkür ediyorum ki klasik bir ‘bahar şenliği’ eğlencesinden öte içinde kültür ve sanatın yer aldığı bu festivalde kültürel mirasımızın önemli göstergeleri olan geçit alayı yürüyüşü ve ‘deve oyunu’ ile etkinliği başlattı. Bunlar unutulmaması ve yeni kuşaklara aktarılması gereken kültür değerlerimiz. Zaman zaman üniversitemizden mezun olan kardeşlerimizle karşılaşıyorum. Hepsi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarını büyük bir muhabbet sevgi ve saygıyla anıyorlar. Bu nedenle sevgili öğrencilerimiz, bu etkinliklerin değerini iyi bilmemiz lazım. Bu anlamda etkinliğin düzenlenmesinde katkı ve emekleri olan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kapadokya’nın doğa ile kültürün iç içe geçtiği eşsiz bir coğrafya olduğunu belirten Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel de konuşmasında “Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan doğa ile kültürün iç içe geçtiği Kapadokya’nın başkenti Nevşehir’de yaşıyoruz. Bu kültürün hem günümüzde yaşatılması hem de gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ de bu işlevin yerine getirilmesi bakımından son derece kıymetli bir etkinlik. Başta Değerli Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin olmak üzere, NEVKAM Müdürü Prof. Dr. Adem Öğer’e etkinliğin gerçekleşmesinde katkı veren, emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, NEVÜ Halk Bilimi Kulübü Semah Topluluğu’nun semah icrası, Ürgüp Mehmet Dinler İlkokulu öğrencilerinin Halk Dansları gösterileri, NEVÜ Halk Bilimi Kulübü Mübadele Dansları Topluluğu’nun gösterileri ve Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü’nün Selçuklu Dönemi kıyafetlerinin sunumu gerçekleştirildi.

Yapılan gösterilerin ardından festivale katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara plaketlerini NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve protokol üyeleri verdi.

Plaket takdiminin akabinde NEVÜ Sezai Karakoç Öğrenci Yaşam Merkezi’nde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı Kitap Satış Ofisi’nin ve Bölge Sanatçılarının açmış olduğu Karma Resim Sergisi’nin açılışını yapan katılımcılar, yetkililerden bilgi aldı.

 

NEVÜ’lüler Final Sınavları Öncesi Düzenlenen Etkinliklerle Coştu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) öğrencileri, yaklaşan final sınavları öncesi ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ kapsamında düzenlenen konser ve çeşitli etkinliklerle moral depoladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörlüğü, NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM), Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Belediyesi iş birliği ile 1-3 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ kapsamında, RGM Müzik Grubu ile Kırşehir Ustalar ve Oyun Topluluğu NEVÜ’de sahne aldı.

NEVÜ festival alanında üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve halkın yoğun katılımının olduğu konserlerde sahne alan RGM Müzik Grubu ile Kırşehir Ustalar ve Oyun Topluluğu, birbirinden değerli parçaları seslendirdi. Seslendirilen parçalara hep bir ağızdan eşlik eden ve oyun havaları eşliğinde eğlenen öğrenciler ve katılımcılar ayrıca ateşbaz, tahta bacak ve NEVÜ’lü öğrencilerden oluşan 7 Steps Dans Grubu’nun dans gösterileriyle doyasıya eğlendi.

Konser alanında öğrenciler ve katılımcılar ile bir araya gelen NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin düzenlenen festivalle üniversite – şehir kaynaşmasını güçlendirmekle birlikte çeşitli konser ve etkinliklerle de yaklaşmakta olan final sınavları öncesi öğrencilere moral ve motivasyon vermeyi amaçladıklarını söyledi. Aktekin bu kapsamda festival boyunca çeşitli konser ve etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Konser alanını dolduran ve gönüllerince doyasıya eğlenen öğrenciler ise, final sınavları öncesi üniversite olarak kapsamlı ve güzel etkinliklerin düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek Rektör Aktekin ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundular.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu