Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

Yazar Alev Alatlı “Vel’hasıl-ı Kelam” Temalı Konferansta NEVÜ’lü Öğrencilerle Buluştu

Yazar Alev Alatlı, “Vel’hasıl-ı Kelam” temalı konferansta Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) öğrencileriyle buluştu.

NEVÜ İlahiyat Fakültesi ile Kapadokya İrfan Kulübü’nün düzenlediği Gençlik ve Modern Zaman Söyleşileri serisi kapsamında düzenlenen “Vel’hasıl-ı Kelam” temalı konferansa Yazar Alev Alatlı konuşmacı olarak katıldı.

Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde çevrimiçi gerçekleştirilen konferansa; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfükar Durmuş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Aktekin: Sahip olduğumuz coğrafi birikimi siz değerli gençlere aktarmak için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz.

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, moderatörü olduğu “Vel’hasıl-ı Kelam” temalı konferansta yaptığı açılış konuşmasına;  NEVÜ Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Alev Alatlı’nın mütevelli heyet başkanı olduğu Kapadokya Üniversitesi’nin birçok kültürün birikimini ve izlerini taşıyan bir coğrafyada bulunduğunu vurgulayarak başladı. Aktekin, “Dolayısıyla her iki üniversite olarak sahip olduğumuz bu coğrafi birikimi ve zenginliği siz değerli gençlere aktarmak için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya İrfan Kulübü’nün birbirinden değerli katılımcılar eşliğinde düzenlediği bu söyleşi programlarını öğrencilerimiz yoğun bir katılım ile takip etti. Diğer taraftan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak, bulunduğumuz şehrin, bölgenin ve ülkemizin değerlerine sahip çıkan bir üniversiteyiz. Bu kapsamda üniversite olarak proje ve çalışmalarımızla birlikte siz değerli öğrencilerimizin alan dışı bilgi, birikim ve becerilerinizi geliştirerek zenginleştirecek sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif gibi birçok alanda da etkinlikler düzenliyoruz ve düzenlemeye de devam edeceğiz. Ben bu vesileyle bugün programımıza katılarak engin bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaşacak olan Sayın Alev Alatlı başta olmak üzere programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu

Rektör Aktekin’in konuşmasının ardından Gençlik ve Modern Zaman Söyleşileri serisinin önceki programlarının tanıtımıyla başlayan program, Yazar Alev Alatlı’nın konuşmasıyla devam etti. Alatlı Vel’hasıl-ı Kelam başlıklı sunumunda; ‘modern zamanda gençlik, üniversite öğrencisinin sorumlulukları, öğrencilik yıllarının verimli değerlendirilmesi ve medeniyetimizin temel düşünceleri’ gibi birçok konuda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Konuşmasına Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ismini aldığı büyük düşünür ve gönül insanı Hacı Bektaş Veli ve onun çok yönlü niteliklerinden bahsederek başlayan Alatlı, dünyada çok az milletin medeniyet tasavvuru olduğunu belirterek, Türklerin bunu kendisinde hak gören ve yapan bir geçmişi olduğunu ifade etti.

Alatlı: Ne zamanki başımızı göklerden indirip önümüze bakmaya başladık, o zaman matematikle, fizikle, fen bilimleriyle aramız bozuldu

Türklerin geçmişte matematik ve trigonometride çok iyi olduğunu vurgulayan Alev Alatlı, “Buradaki konuşmamda size yol açmak, düşünmenizi sağlamak istiyorum. Ne zamanki başımızı göklerden indirip önümüze bakmaya başladık, o zaman matematikle, fizikle, fen bilimleriyle aramız bozuldu. Eğer bilimle, bilim tarihi ve akılla sonsuzluğu göremezseniz Allah’ın büyüklüğünü de göremezsiniz. Diğer yandan zaman kavramını göremezseniz, zamanın miladının çok gerisine gittiğini de anlamazsınız. Allah’ın sonsuz dili vardır, her matematik formülünde, kimyada, sanatta o dili görürsünüz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu