Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

“Dünya İnsan Hakları Günü” Nevşehir’de Kutlandı

10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”nin kabul edilişinin 75. yıl dönümü, Nevşehir’de düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Nevşehir Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa; Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Fındık, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından program, Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mahmut Doğan’ın günün anlam ve önemine dair açılış konuşmasıyla başladı.

Programın açılışında konuşan Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu “Dünya İnsan Hakları Günü’nün başta masumlar olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnsan hakları, bütün insanların yalnızca insan olmalarından kaynaklanan ve doğuştan sahip oldukları hakların tümüdür. Bu haklar tüm insanlar için ortak değerler ve gerçekleştirilmesi gerekilen ortak ideallerdir. Bundan 75 sene önce büyük umutlarla kabul edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi küresel barışçıl istiklalin korunmasında günümüzde de önemli bir rehber olma vasfını koruyor. Ancak tüm dünyada başta mazlumlar olmak üzere, insanlığa ve beyannamede yer alan ilkelere yönelik tehditlerin günden güne arttığını görmekteyiz. Günümüzde demokrasi ve insan hakları üzerinden kin yapan ve yaratmaya çalışan birçok ülkede nefret söylemleri günlük hayatta da yer almaya başlamıştır. İnsanları kökenine, inancına, rengine, dış görünüşüne göre ayıran en temel hak ve özgürlerini ellerinden alan söylem, eylem ve uygulamalar adeta sıradan hale gelmiştir.  Her ne kadar televizyon ve sosyal mecrada insan hakları konusunda aksisi iddia edilse de, insanlığa yönelik düşmanlığın ulaştığı boyutlar açıkça görülmektedir. Her yıl geçtiğimiz senelere göre de nefret suçlarının sayısı gittikçe artmaktadır. Özellikle son aylarda kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden insan haklarının çiğnendiğinin, yaşam haklarının ellerinden alındığının en bariz örneklerine dünya gündeminden şahit olmaktayız. Bu saldırılara kayıtsız kalmak, göz yummak Türk milleti olarak bizim mizacımıza uymamaktadır. Bizler dün olduğu gibi bugün de mazlumların yanında yer almış bir milletiz. Bundan dolayı bu konuda hem devletimiz, hem de vatandaşlarımız tarafından gerekli adımların atıldığı yadsınamaz bir gerçektir. Bugün uluslararası alanda bir ülkenin uygarlık seviyesi, o ülkenin bilim ya da teknoloji alanındaki başarıları kadar insan haklarına gösterdiği saygı ile de ölçülmektedir. Ancak insan haklarından nem alan birçoklarının yaşanan bunca insanlık suçuna rağmen, üstelik gözler önünde yaşandığını göre göre tek bir eleştirel cümle kurmamaları insanlık, yaşam, hak ve özgürlük gibi kavramların tam olarak vücut bulmadığının en açık göstergesidir. Özellikle çocuk hakları ve kadın hakları gibi aslında en çok değer verilmesi gereken hakların da hiçe sayılması, bu hakların ihlalinde tek bir adım atılmaması, ihlale tepki verilmemesi ve önlem alınmaması bir ülkenin geleceğine vurulmuş en büyük darbedir. İşte tam da bunun için uzun yıllar dünyaya dürüstlük ve insanlık hakları konusunda örnek olmuş aziz bir milletin torunları olarak çok çalışmalı, güçlü olmalı, adil olmalı ve uygulamalarımızla dünyaya örnek olmalıyız. İnsan hakları bizim öz değerimizdir. Geçmişte mazlumlara ev sahipliği yaparak gösterdiğimiz gibi günümüzde de milyonlarca insana kucak açarak insanlığın ayaklar altında sürünmesine milletimizin gönlü razı olmadı ve şüphesiz bundan sonrada olmayacak” dedi.

Nevşehir Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Eray Üre’nin Melih Cevdet Anday’ın “Olsun da Gör” şiirini, Ahmet Yiğit Şahin ve Emine Ebrar Barhan’ın ise “İnsan Hakları Beyannamesi”nden bazı maddeleri okumalarının ardından program, öğrencilerin “İnsan Olmak” konulu oratoryo ve müzik dinletileriyle devam etti.

Program, “İnsan Hakları Haftası” kutlama etkinlikleri kapsamında şiir, resim, ve kompozisyon yarışmalarından dereceye giren öğrencilere Nevşehir Vali Yardımcısı Ahmet Erdoğdu tarafından ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu