Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

NEVÜ’de suç örgütlerini konu alan iki belgeselin analizi gerçekleştirildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Psikoloji Kulübü tarafından, suç örgütlerini konu alan belgesellerin izlenmesi ve suç psikolojisi açısından analizi etkinliği gerçekleştirildi.

NEVÜ Psikoloji Kulübü Akademik Danışmanı Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nilgün Türkileri eşliğinde Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Konferans Salonu’nda 70 kadar öğrencinin katılımıyla suç örgütlerini konu alan iki belgeselin analizi gerçekleştirildi.

İki gün süren ve iki ayrı oturumda izlenmesi ve analizi gerçekleştirilen belgesellerin suç, suçlu ve mağdur psikolojisi açısından analizi yapıldı. Ayrıca öğrencilerin soru-cevap bölümüne ve tartışmalara aktif olarak katıldığı etkinlikte, suçlu psikolojisine yönelik farkındalık geliştirildi.

Her iki oturumda da ‘Antisosyal Kişilik Bozukluğu’nun bir göstergesi olan ‘Psikopati’ eğiliminin empati yoksunluğu, kişileri manipüle etme ve kandırma, sıklıkla yalan söyleme, pişmanlık ve suçluluk hissi duymama, büyüklenmeci öz-değer ve dürtüsel davranışlar gibi özelliklerine değinildi.

Belgesel serisinin izlenmelerini takiben Psikoloji Kulübü tarafından atölye çalışması niteliğinde birer tartışma bölümü planlandı. Belgeselin ilk bölümü izlendikten sonra katılımcılara bu belgeselin kendilerinde ne gibi duygular çağrıştırdığı ve bu duyguların bedenlerinin hangi bölümlerinde hissedildiği soruları yöneltildi.

Bu bağlamda öfke, üzüntü, acıma ve tiksinti duyguları üzerinde duruldu Türkileri suç örgütü liderlerinin sözü edilen bu duyguları anlamada bilişsel açıdan sorun yaşamazken, bu duyguları hissetme ve özellikle ‘Ahlaki iğrenme’ duygularının gelişmemiş olduğuna dikkat çekti.

Belgesel analizi için çeşitli okumalar ve araştırmalar yapan Psikoloji Kulübü üyeleri, tartışmaları aktif biçimde yönlendirerek suç psikolojisi alanında katılımcıları bilgilendirdi.

Kulüp üyeleri ‘Karanlık Üçlü’  ve ‘Aydınlık Üçlü’ olarak adlandırılan kişilik özelliklerini tanıtarak katılımcılara anti sosyal kişilerden korunma yolları ve sosyal varlıklar olarak insanın inançları, değerleri ve ahlaki akıl yürütmesi gibi olumlu sosyal davranışlara dair farkındalık çalışması yaptı.

Katılımcılar etkinlikte ele alınan konuların derinliği ve Psikoloji Kulübünün detaylı sunumlarından dolayı oldukça memnun kaldıklarını ifade etti.

Türkileri söz konusu suç örgütlerinin ve benzer yapıların psikopatik zihinlerinden dolayı karşılarındaki kişileri ‘Av’ olarak gördüğünden ve bu kişileri yalnızlaştırma, sosyal hayatlarından izole etme gibi davranışlarla zaman içerisinde mağdurları içinden çıkamayacakları bir tuzağa düşürdüklerine dikkat çekerek, Psikoloji Kulübünün ve diğer öğrenci kulüplerimizin faaliyetlerine aktif biçimde katılarak dayanışma ve yardımlaşma ruhu içerisinde olmanın ve yalnız olmadığımızın bilincinde birlik içerisinde bulunmanın önemine vurgu yaptı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu