Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ManşetlerÜrgüp Haberleri

Aşırı azotun bitkilere etkisi

Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birimi Tarım Danışmanı Emre Yeşil, üreticileri bitkide aşırı azot birikmesi durumunda gerçekleşeceklerle ilgili bilgilendirdi.

Tarım Danışmanı Yeşil, ilkbaharın gelmesi ve doğanın tekrar canlanmasıyla birlikte üreticileri bitkilerin bakım ve yetiştirilmesiyle ilgili bilgilendirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda Yeşil, Ürgüp Ziraat Odasının sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda çiftçilere bitkilerde aşırı azot birikimi hakkında bilgi verdi.

Tarım Danışmanı Yeşil, aşırı azot tedarikinde bitkinin karbondioksitten karbon alımına daha fazla ihtiyaç duyduğunu ve böylece köklerin yanal büyümesinin azalırken sürgünlerinin artacağını söyledi.

Yeşil, genellikle kimyasal gübrelemede olduğu gibi, bitkiye büyük miktarda azot verildiğinde, bitkilerin azot alımını azaltma eğiliminde olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu: “Bu genellikle sürgün büyümesi için büyüme tahsisini yönlendirir ve bunun sonucunda kök büyümesinde azalma olur. Yüksek düzeyde azotla beslenen bitkiler sürgün uzunluğunu artırır ancak köklerinin yan uzunluğunu artırmaz. Kimyasal gübreden aşırı miktarda nitratın girmesi oksin akışını engeller. Oksinler büyümeden sorumlu bitki hormonlarıdır ve kök gelişiminde önemli bir role sahiptir. Yeterince su sağlanırsa kök sistemi zayıf olan bitkiler hayatta kalacaktır. Ancak bitkiler su kıtlığı nedeniyle strese maruz kaldıklarında, az gelişmiş kök sistemi, gelişmeyi sürdürecek kadar su tutamaz. Kimyasal gübrelerin yoğun kullanımının mahsullerin kuraklığa karşı toleransını azaltmasının nedenlerinden biri de budur.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu