Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

O bitki artık Nevşehir’de yetişiyor!

Nevşehir’de yeni bir Rhamnus familyasına ait bitki yetiştirilmeye başladı. O bitki ilaç oluyor.

Mevsimsel değişikliğin ve gelişim gösteren teknolojinin getirdiği yenilikler ülke genelinde olduğu gibi Nevşehir’de de hayrete düşürüyor. Nevşehir topraklarında yepyeni bir bitki ekimi yapılmaya başladı. Hatta devlet desteği ile insanların bu bitki ekmesi için teşviki sağlanıyor. Rhamnus familyasına ait Aronya bitkisi il genelinde yaygınlaştı.

Yapraklarını dökmeyen, genellikle çalış çeklinde olan, 4 metreye kadar uzayabilen Aronya Bitkisi, beyaz veya pembe renk çiçek açarak mayıs ve Haziran aylarında kendini gösteriyor. Bitkinin meyveleri, küçük ve çekirdekli, koyu renkte oluyor.

Aronya bitkisi, daha çok nemli, drenajı iyi olan topraklarda yetişir. Bu bitki güneşli ve hava sıcaklığının düşük olduğu iklim konuşlarında daha iyi gelişir. Bu nedenle yetiştiriciliği yapılacak bölgede iklim koşulları be toprak özellikle önemli olduğu söylenir. Hatta bitki sert iklim koşullarında -25 dereceye kadar dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Kırklareli, Bursa, Manisa, Kırşehir, Yalova, Çanakkale, Samsun, İzmir, Antalya, İstanbul, Ordu, Ankara, Bolu, Sakarya, Giresun, Amasya, Çorum, Tekirdağ, Nevşehir, Aksaray gibi illerde yaygın olarak yetiştiriliyor.

KULLANIM ALANLARI

Aronya meyveleri taze olarak, meyve suyu sanayisinde, tek başına veya diğer meyve suları ile kokteyl yapılarak, ilaç sanayisinde kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yaprakları, süt ve süt ürünleri teknolojisinde, aronyalı dondurma, aronyalı süt, kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak ve diyet menülerinde kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu