Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ManşetlerÜrgüp Haberleri

Ürgüp’te “51. Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivali” başladı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde, bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla belediye öncülüğünde düzenlenen "51. Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivali" başladı.

Ürgüp Belediyesi önünden festival alanına kadar kortej yürüyüşü düzenlendi. Bu sırada çevredeki vatandaşlara üzüm ikram edildi.

Festival alanında, yaklaşık 20 köyün yöresel ürünlerinin sergilendiği çadırları gezen protokol üyeleri, çizme giyerek üzüm ezdi ve pekmez yapanlarla sohbet etti.

Ürgüp resimlerinin beğeniye sunulduğu sergiyi açan protokol üyeleri daha sonra etkinlik alanına geçti.

“ÜRGÜP BAĞCILIK GELENEĞİYLE ÜN KAZANMIŞTIR”

Burada konuşan Nevşehir Valisi Ali Fidan, yarım asrı aşan tarihe sahip bir festival olan Ürgüp Bağ Bozumu Festivali’nin, geçmişi bugüne, bugünü geleceğe bağlamakta yöresel örf ve adetlerin kayıt altına alınıp yaşatılmasında, bölgenin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir işleve sahip olduğunu ifade etti.
 
Bölgenin çok sayıda farklı medeniyetin izlerini taşıdığını aktaran Fidan, şunları söyledi: “Bölgemiz, dünyada eşi benzeri bulunmayan doğal güzelliklere, tarihi eser ve kültürel varlıklara sahiptir. Peribacaları, vadileri, yeraltı şehirleri, kiliseleri, hanları, balon turları, yöresel ürünleri ve el sanatları bunların en güzel örneklerindendir. Doğanın, tarihin, kültürün, sanatın, bilimin ve tarımın iç içe geçtiği, en güzel şekilde harmanlandığı Ürgüp ilçemiz, bu yönüyle bölgemizin ve ülkemizin en bereketli topraklara sahip ilçeleri arasındadır. İlimiz ve Ürgüp ilçemiz sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda bağcılık geleneğiyle de ün kazanmıştır. Lezzetli ve kaliteli üzüm türlerini yetiştirmeye elverişli jeolojik yapısıyla ilimiz, şıralık üzüm üretiminde Türkiye 3’üncüsü, kurutmalık üzüm üretiminde ise Türkiye 5’incisi durumundadır. İlimizde üretilen bu üzümlerin yaklaşık yüzde 35’i tek başına Ürgüp ilçemizde üretilmektedir. Bağ bozumları emeğin ve alın terinin mahsule döndüğü, neşenin ve sevincin yürekleri ısıttığı, yardımlaşmanın değer kazandığı bereketli zamanlardır. Bu vesileyle, bütün üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum.”

“BAĞ BOZUMU FESTİVALİMİZE BAŞKA BİR BOYUT KAZANDIRDIK”

Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk de, Ürgüp’ün, adını duyunca heyecanlandıran, yerel halkı için ayrı, gelen ziyaretçiler için apayrı hisler barındıran, dünya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, misafirperverliği ile dünyaya nam salmış bir ilçe olduğunu söyledi.

Turizm çeşitliliğini artırmak için spor, aktivite ve organizasyon turizmine de çok önem verdiklerini belirten Aktürk, “Türkiye’nin, hatta dünyanın en elit ve mistik kentlerinden birisi olan Ürgüp’ü marka değeri olarak da o seviyeye çıkardık. Bugün hiçbir kapı yoktur ki Ürgüp deyince açılmayacak. Bu çalışmalarımızdan en önem verdiklerimizden bir tanesi de elbette bugün bizleri bir araya getiren ilki 1967 yılında yapılan ve o gün bu gündür devam eden, bugün 51’incisi başlayan bağ bozumu festivalimizdir. Biz bağ bozumu festivalimize başka bir boyut kazandırdık. Sadece bağ ve üzüm düsturundan çıkartıp, içine kültürü, sanatı ve yerel yaşam izlenimlerini de ekledik. Ve dördüncü kez yaptığımız bu festivali her yıl bir adım ileriye taşıma gayretinde bulunduk. Tarımı ve turizmi birleştiren bir sembol haline getirdik. Ürgüp’ün 5 bin yıllık bağcılık kültürünü turizmle entegre edip daha göz önünde olmasına gayret ettik.”  diye konuştu. 

“ÜZÜMÜN MİLLİ BİR MEYVE OLMA ÖZELLİĞİ VARDIR”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Süleyman Özgün de 51 yıldır devam eden Bağ Bozumu Festivali’nin ilk gün gibi heyecanlı ve aktif şekilde yapıldığını söyleyerek, “Ürgüp festivallerimiz için Mehmet Aktürk başkanıma ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Her sene aynı enerji ve sinerjiyle artarak devam eden Ürgüp’ümüzün, bölgemizin ve Nevşehir’imizin tanıtımı için elinden gelen bütün gayretleri gösterdikleri için paydaşlarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Üzüm, Anadolu’da ve Kafkaslar’dan yetişen, anavatanı bizim bölgemiz olan bir meyvedir, milli bir meyve olma özelliği vardır. Her evin bahçesinde bulunur ve bizim için önemlidir. Özellikle ülkemiz sıralamasında 5.sıradayız Nevşehir olarak ve şıralık üzümde de 3.sıradayız. İnşallah kalkınma olarak da, kırsal kalkınma ajanslarımızla, Konya Ovası Projelerimizle, tarım il müdürlüğümüzle beraber üzümlerimizi daha çok geliştirmek için, üreticilerimizin daha çok kazanabilmesi için el birliğiyle hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız önderliğinde daha çok yatırımlar yapacağız. Çiftçimizin alın teri olan ürünlerin hasat etme zamanıdır, inşallah bereketli hasatlar diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

“ÜRGÜP ÜZÜMÜN MERKEZİDİR”

AK Parti Nevşehir Milletvekili Emre Çalışkan ise, Ürgüp’ün dünyada eşi benzeri olmayan, turizmin merkezi bir lokasyona sahip olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda da üzümün merkezi olduğunu söyledi.

İlki 1967 yılında gerçekleşen festivalin yöre halkı ve dünya halkları tarafından büyük bir heyecanla beklendiğini belirten Milletvekili Çalışkan, şu ifadelere yer verdi: “Bu festivalin 3 T’ye hizmet ediyor birincisi tarım, ikincisi turizm, üçüncüsü ise tanıtım. Tarım ürünleri noktasında bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri üzüm. Bölgede Sofular, Karakaya ve Çökek gibi birçok köyümüzde yetişen üzümlerimiz, bağcılık bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri. Bölgeye has Emir ve Dimrit üzümleri hem bölgenin jeolojik yapısında hem de iklimsel yapısından dolayı kendine has aromaya ve rayihaya sahip çok özel üzümler. Yüzlerce farklı üzüm türü bölgemizde yetişiyor. Elhamdülillah Ürgüp bölgemizden bütün Türkiye’ye ve dünyaya da dağılıyor. Diğeri turizm, turizm noktasında geçtiğimiz sene 4 milyon 200 bin kişi. Yani kendi nüfusunun 15 katı kadar turist alan bir bölgede yaşıyoruz. Ürgüp bölgesi Nevşehir ilimiz Türkiye’den ve dünyadan turist alan bölgelerden biri. Bu vesileyle sadece peri bacalarına değil, gastronomi alanında coğrafi işaretli ürünler alanında da kendimizi, farkımızı ortaya koymuş oluyoruz bu festivalle. Diğeri de tanıtım. Üçüncü T’miz de bu. Tanıtım noktasında artık Ürgüp’ümüzü Türkiye’de hatta dünyada tanımayan yok ama üzümümüzü de inşallah bu vesileyle, bu organizasyonla tanıtacağız.” 

MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç da 51 yıldır bir festivali devam ettirerek bu birlik ve beraberliği sağlamanın zor bir iş olduğunu kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Halk danslarının sergilendiği festivalde üzüm çiğneme yarışması da yapıldı.

Festival Alaturka Akşamlar konseriyle devam etti.

Festivale Nevşehir Valisi Ali Fidan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün ve Emre Çalışkan MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, kurum amirleri ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Ürgüp Bağ Bozumu Festivali 9 Eylül’de sona erecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu