Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

“Uzmanların gözünden yeni jeopolitik ve jeoekonomik gerçekliklerde Orta Asya”

4-6 Mart 2024 tarihlerinde Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde "Uzmanların Gözüyle Yeni Jeopolitik ve Jeo-Ekonomik Gerçeklerde Orta Asya" adlı uluslararası bilimsel ve uygulamalı konferans düzenlendi.

Konferans, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nin “Uluslararası Bilimi Geliştirme Merkezi” ile birlikte “Bölgesel İlişkiler Araştırmaları” araştırma merkezi tarafından düzenlendi. Bu konferansın amacı, sürdürülebilir bir etkileşim ve kalkınma sisteminin oluşturulması amacıyla Orta Asya’da bölgesel işbirliği konusunda çok taraflı uzman diyaloğunu güçlendirmekti. Konferansın ana konuları arasında Orta Asya ülkelerinin dış politikası, Orta Asya’daki entegrasyonun ekonomik yönleri, bölgenin ulaştırma ve lojistik sistemi, su kaynaklarının koordinasyonu ve iklim değişikliği gibi konular ele alındı. enerji güvenliğinin sağlanması.

Konferansın açılış konuşmasını yapan El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı, Profesör Leila Delovarova, katılımcıları selamladı ve sürekli çalkantılar ve zorluklarla dolu modern uluslararası ilişkiler sisteminde Orta Asya çalışmalarının rolüne dikkat çekti.

Entegrasyon alanındaki araştırmaları geliştirmek ve bölgesel ilişkileri desteklemek amacıyla El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi merkezlerinin (Bölgesel İlişkiler Çalışmaları Bilimsel Merkezi ve Uluslararası Bilim Geliştirme Merkezi) rolü de belirtildi. genç nesil uluslararası uzmanlar.

Genel kurul oturumunda ayrıca konuşanlar arasında şunlar da vardı: El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Uluslararası Bilim Geliştirme Merkezi Direktör Yardımcısı Oleg Esenov.

Asel Nazarbetova, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına bağlı Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün Almatı’daki Temsilciliği Başkanı;

Almasha Arenova, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilciliği Siyasi İşbirliği Dairesi Başkanı;

Bobokhonzoda Ravshan Arabshah, Tacikistan Cumhuriyeti’nin Almatı Başkonsolosu; Cholpon Isanaeva, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin Almatı Konsolos Yardımcısı; Zhamoliddinkhuzha Abdukramov, Özbekistan Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosluğu Birinci Sekreteri.

“Yeni Jeopolitik Koşullarda Orta Asya Ülkelerinin Dış Politikası” başlıklı ilk oturumda, dış politika yaklaşımlarını analiz etme merceğinden teorik ve kavramsal işbirliği konuları ele alındı. “Orta Asya’nın güncel sorunları” oturumunda ekonomik, enerji, lojistik işbirliğinin çeşitli yönlerinin yanı sıra su ve iklim diplomasisi konuları da dahil olmak üzere çok çeşitli konular ele alındı. Bu oturumda konuşmacılar şunlardı:

Saltanat Omurova,  İktisat Doktoru, Kırgız Ulusal Üniversitesi İktisat Yüksek Okulu Profesörü. J. Balasagyn, Bişkek, Kırgızistan;

Nuriddin Sultanmuratov, Araştırma ve Yenilik Faaliyetleri ve Uluslararası İşbirliği Dekan Yardımcısı, Uluslararası İlişkiler Fakültesi (KazNU) ve diğerleri.

Konferansta, Orta Asya’dan uzmanların katılımıyla genç bilim insanlarına yönelik ayrı bir oturum düzenlendi; bu oturumda işbirliği konuları ile genç neslin yakınlaşma ve entegrasyon sürecindeki rolü tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına bağlı KazISS Asya Çalışmaları Dairesi Baş Uzmanı Bulat Auelbaev yaptı. Konferans sonucunda tüm Orta Asya ülkelerinden genç bilim insanlarının aktif katılımıyla ortak araştırma, yayın ve projeler üzerinde çalışılmasına karar verildi. Konferans çerçevesinde, konferansın ortak hedeflere ulaşmak için BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi – SDG17 (sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ortaklık) ile bağlantısı vurgulandı.

Leila Delovarova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı, Profesör

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu