Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
BölgeManşetler

Avanos “Avrupa Seramik Rotası”na dâhil oldu

Kültürel rotalardan biri olan Seramik Rotası özellikle seramik, çömlekçilik alanlarını kapsamaktadır.

Gerek Kapadokya gerekse ülke turizmi adına oldukça önemli olan Seramik Rotası başvurusunun kabul edilmesi, bölge çömlekçiliği ve seramik sanatı açısından önemli bir anlam taşımaktadır. Başvurusu AHİKA tarafından koordine edilen ve Avanos Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Avrupa Seramik Rotası” aracılığıyla Avanos’un aynı konuda başarılı, ortak tarihi ve kültürel değere sahip olan Avrupa’daki diğer destinasyonlarla birbirlerine bağlanması söz konusu olacağından, ortak projeler, akademik ve kültürel çalışmalar için önemli bir fırsat sunmaktadır.

Avanos’un rotaya kabul edilmesiyle bağlantılı konularla ilgilenen turist ve yatırımcıların bölge hakkında daha fazla bilgi sahibi olması sağlanacaktır. Bunun dışında bir turizm rotası olarak değerlendirilen Avanos, ziyaretçi ve seyahat firmalarının daha fazla ilgisini çekebilecektir. Rotalara üye olan destinasyonların marka ve imajının kuvvetlendirilmesine de önemli katkı sunduğundan Avanos’la birlikte Kapadokya’nın da imajı için artı bir değer oluşturacaktır. Seramik rotası özelinde bu alana ilgi duyan başta turistler olmak üzere, sanatçılar, bilim adamları, arkeologlar vb. insanlar için bilinen bir mekân olma fırsatı elde edilecek kazanımlardan biridir. Ayrıca Avanos çömlekçiliği ve seramik sanatçılığı, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları nezdinde oluşturulan web sayfalarında ve sosyal medya hesaplarında da yayımlanarak tanıtıma önemli katkı sunulacaktır.

Seramik Rotası’nın Türkiye’deki ilk ve tek üyesi İznik Vakfı olurken Avanos ilçesi de bu rotaya dâhil olarak hem ülke hem de Kapadokya bölgesinin marka değerine önemli bir katkı sunmuştur. Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programı 1987 yılında, geçmiş ve günümüzü birleştirebilmek, Avrupa ülkelerinin ortak miraslarını ortaya çıkarmak ve değerli kılmak, sahip olunan kültür ve değerler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa Konseyi (Demokrasi Genel Müdürlüğü) tarafından oluşturulan ve Santiago de Compstela Deklarasyonu ile başlatılmış önemli bir iş birliği organizasyonudur. Bu kapsamda Seramik Rotasının da içinde bulunduğu otuz sekiz farklı kültür rotası oluşturulmuş olup bu rotalarda yer alan destinasyonlarda ziyaretçilerin daha fazla vakit geçirmesi, yerel kültür hakkında bilgi sahibi olması ve kültürel saygınlığının artmasını sağlayan yaratıcı aktiviteler ve projeler yürütülmektedir.

Avrupa Konseyi, Kültür Rotaları programı aracılığıyla, kültür ve turizm yönetimi için bir model sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda; Avrupa genelinde kültürel ve ekonomik kalkınmayı, sürdürülebilir turizmi ve Avrupa vatandaşlığını güçlendirmek ve karşılıklı değişimi ve ortak,

yenilikçi stratejilerin geliştirilmesini desteklemek amacıyla çeşitli aralıklarla düzenli olarak toplantılar, eğitim kursları, seminerler ve forumlar düzenlenmektedir. Avrupa Konseyi Kültür Rotası Avrupa’daki ve diğer coğrafyalardaki bireyler için dinlenme ve öğrenme imkânı sunarken diğer yandan da sorumlu turizme ve sürdürülebilir gelişmeye önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Mimari ve peyzajdan dini etkilere, gastronomiden ve somut olmayan kültürel mirastan Avrupa sanatına, müziğine ve edebiyatına kadar birçok farklı temayı kapsamaktadır. Avrupa Konseyi Kültür Rotası belgesi bir mükemmellik garantisi olarak kabul edildiğinden destinasyonlar tarafından oldukça önemsenmektedir. Bu belgeyi edinmiş ağlar yaratıcı aktiviteler ve projeler düzenleyerek bölgelerini zengin bir destinasyon haline getirme noktasında önemli bir avantaj elde etmiş olurlar.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu